Rőmer Ádám

Rőmer Ádám prímás, zenész családból származik, Debrecenben, Budapesten, Torontóban és Berlinben végezte klasszikus és régizene tanulmanyait.

A lipcsei Gewandhaus és berlini Rádiózenekart követően 2009-től a City of Birmingham Symphony Orchestra szólamvezető művésze, emellett a Birmingham City University állandó vendégtanára. Kisgyermek kora óta foglalkozik a magyar népzenével. Mint népzenész több profi magyarországi népzenei együttessel működött együtt, Anglián és Magyarországon kívül Argentínában, Ausztráliában, Romániában, Németországban és Walesben is. 

A Folktone népzenei együttes egyik alapító tagja és vezető prímása, akikkel együtt elsősorban a Nagy Britanniai magyar közösséget szolgálják ki táncházi élő zenével, koncert előadásaikkal, hétvégi magyar iskolákban működő zenés oktatási programokkal, gyerek táncházak muzsikálásával. Anglia mind a hét magyar néptáncegyüttesét ők kísérik élőzenével. Emellett felléptek már önálló műsorral a londoni Magyar Nagykövetségen, a manchesteri Royal Northern College és a birminghami zenei konzervatóriumban, valamint a City of Birmingham Symphony Orchestra kamarazene sorozatában is.

A koncert és táncházi muzsikálás mellett Ádám és a Folktone banda igen aktív gyerekprogramok terén is. Anglia szinte valamennyi szombatonként történő magyar iskolájában, tanodájában megfordultak már, illetve a “Bach to baby” koncertsorozat visszatérő előadó művészei.

Rőmer Ádám és a tiszafüredi Hagyományörző Népzenei Tábor visszatérő népi hegedű tanára, emellett a györgyfalvi és csombrói nyári zenei és tánctábor vezető prímása és tanára.